E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

 

 

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest (a priori) eetiline või ebaeetiline? Kui arvad, et jah, siis too kummastki kategooriast üks näide ja põhjenda. Kui arvad, et ei, siis põhjenda arvamust.

 

Lühike vastus sellele küsimusele on ei, aga kui veidi täpsemalt hakata seda arutama siis põhjus on väga lihtne, iga tehnoloogine lahendus või seade on tegelikult ju tööriist mis on loodud selleks et kellegi elu kergemaks muuta, ebaeetiline pool tuleb mängu alles siis kui keegi proovib seda tehnoloogiat ära kasutada isiklikel põhjustel näiteks et kiirelt rikkaks saada, see aga ei tähenda et antud tehnoloogia ise oleks loomult ebaeetiline ja sama moodi mõeldes ei saa olla tehnoloogia eetiline kuna jällegi kõik oleneb sellest kuidas seda kasutatakse.

Näited mõne tehnoloogia kohta

Rahvastiku loenduse automatiseerimise,

Eetiline külg oleks see et riigil on selge ja pidev ülevaade igast Eesti leibkonnast mis on nende sissetulek ja kus nad elavad, selle info alusel saaks Riik planeerida paremini ressursside kasutust erinevates piirkondades

Ebaeetiliseks muutub see siis kui keegi seda infot hakkab tahtlikult lekitama, nt. et „Marju elab üksi selles korteris aga tal on teisel pool linna garaaž kus peaks olema palju hinnalisi asju.

 

Elektrinäitude automaat edastaja.

Eetiline külg on selles et kergendab inimeste vaeva iga kuu näite saata ja teeb ka Eesti energiale elu kergemaks.

Ebaeetiliseks muutub see aga siis kui eesti energia hakkab „kogemata“ edastama veidi valesi arveid kus on manipuleeritud näitudega ja kui sa neile seda mainid siis öeldakse et „Oih vabandust ju siis oli mingi rike“ aga kui sa seda ei märka siis nad saavad rahumeeli igale arvele mõne protsendi otsa keerata.


Tean et need näited ei ole küll kõige paremad aga ma loodan et nad on piisavad selgitamaks mu seisukohta et tehnoloogia ise ei saa olla ei eetiline ega ebaeetiline vaid see oleneb sellest kes ja mis eesmärgil seda kasutab.

 

 

Comments

Popular posts from this blog