Millist WIPO intellektuaalomandimudeli komponenti (patent, autoriõigus, litsents...) pead käesoleval ajal kõige paremini toimivaks ja millist tuleks (põhjalikumalt) muuta?

 

 

Kõige paremini toimiv WIPO komponent.

 

              Minu arvates on hetkel kõige paremini töötav komponent patent, kuna see võimaldab toote loojal omada õigust oma enda toote üle ning takistab suur firmadel seda kopeerimast ning mass tootmast odavama hinnaga, või no vähemalt juriidiliselt takistab aga reaalsus on kahjuks ikka see et vahest mõned suuremad korporatsioonid lähevad liiga ahneks ja hakkavad mingi toote koopiat peale suruma enda kodulehel nagu näiteks Indias. Lühidalt siis probleem seisnes selles et Amazon hakkas Indias müüma enda poolt toodetud koopiaid nõnda et otsingumootorid ei leidnud enam originaal toodet üles, ainult Amazoni enda odav koopia oli leitav aga kui orginaal tootel oleks olnud mõned patendid ja keegi oleks hakanud rohkem kisa tegema siis oleks arvatavasti asjad läinud veidi teisiti.

 

 

WIPO komponent mis vajab muutmist.

Tööstusdisain,  minu arust vajab see komponent kindlasti muutmist üle maailma. Põhjus on tegelikult väga lihtne, liigne e-rämpsu loomine. Täpsemalt siis väga paljude nutiseadmete, elektri autode ja muude e-vidinate tootjad kasutavad enda riistvaralist lahendust mille jooniseid ja parandus meetmeid ei taheta jagada ning kui toode läheb katki siis sa pead kindlasti nende poole pöörduma ja ostma kallima hinnaga odava jupi (Vaatan sinu poole Apple ja Tesla). Euroopas on õnneks nüüd USB-C standard tulnud igale uuele nutiseadmele aga ka sellega on kaasnenud mõned standardi probleemid nimelt kaabli auk on sama aga läbi selle augu saab minna väga palju erinevaid kiiruseid ja toite pingeid see tähendab seda et klient peab kaablit ostes kindlalt teadma kaabli eesmärki ja oma seadme parameetreid et saada parim tulemus.

 

 

Viited:

https://www.reuters.com/legal/litigation/amazon-copied-products-rigged-search-results-promote-its-own-brands-documents-2021-10-13/

https://learn.adafruit.com/understanding-usb-type-c-cable-types-pitfalls-and-more/cable-types-and-differences

 

Comments

Popular posts from this blog