Millised on iga litsentsi eelised ja puudused? Millistes oludes võiks millist litsentsi eelistada?

 

Ärivaraline litsents

               Eelised

Ärivaralise litsentsi põhieeliseks on siiski raha teenimine mingi suguse kindla tarkavara abil mis suudab teha seda mida ükski teine vabavaraline ei suuda. Lisaks siis sellel on ka mingil määral parem turvalisus kuna keegi ei näe seda koodi ja seetõttu on raske leida turvaauke.

               Puudused

Põhiline puudus on minu arvates turvalisus, kuna kui sa koodi ei näe siis sa ei saa olla kunagi 100% kindel mis isiklikke andmeid korjatakse ja kuhu neid edasi müüakse. Selle kategooria alla läheb ka justkui tänapäeval riistvara paranduse piirangud (Samsung, Apple, Tesla) kuna nad ei taha anda oma seadmete jooniseid ja nad ei müü ka eraldi komponente kuna väideldavalt inimesed ei oska asju parandada ja see võib põhjustada seadmega seotud probleeme.  See on minu arvates totrus kuubis kuna kui ma ostan seadme siis ma peaksin olema selle omanik aga hetkel on selle reaalne omanik aga tootja, hea näide on Apple IPhone telefoniga, mingi hetk tagasi tuli seal selline tõrge et kui sa asendasid kaamera täpselt sama mudeliga siis telefoni kaamera ei läinud tööle kuna see vajas Applei diagnostika seadmega lähtestamist

               Kasutus alad:

                         Peamiselt firmad kes toodavad väga spetsiifilisi tark / riistvaralisi lahendusi


GPU GPL

               Eelised

GPU GPL eeliseks on see et lubab tarkvara vaba kasutamist ja levitamist ilma lisatasudeta ja kõik muudatused ja täiendused peavad olema avaldatud allikakoodina, tagades avatud ja läbipaistva arendusprotsessi. Lisaks siis litsents võimaldab kasutajatel kohandada tarkvara oma vajadustele.

Avatud lähtekoodiga tarkvara on ka turvalisem kuna vigade tuvastamisel ja paranduste väljalaskmisel on laiem kogukond seega tuleb ehk kiirem ja parem parandus koodi.

               Puudused

Suurimaks puuduseks on see et sa pead avalikustama kõik enda tehtud muudatused seega äriline kasutus on keeruline kui su klient saab sama koodi lihtsa vaevaga internetist leida ja kasutusse võtta

 

              Kasutus alad.   

                        Peamine kasutus ala on minu arvates kas siis hobi korras tehtud koodid nagu näiteks                     LED ekraani juhtimiseks mõeldud tarkvara (https://github.com/hzeller/rpi-rgb-led-matrix)

 

BSD

               Eelised

Kui ma olen nüüd õigesti arusaanud siis BSD on selline litsents et „Tee mis tahad“, kuna sa võid oma tarkvara müüa, muuta, integreerida teiste litsentsidega ja sellega ei kaasne lisakohustusi

               Puudused

Kui keegi su koodi muudab siis ta ei pea sind teavitama, see tähendab ka omakorda nö jänese auku kukkumist kuna kui tema ei pea sind teavitama siis ka inimene kes tema koodi muudab ei pea teda teavitama kui aga leitakse turvaauk sinu koodis siis kõik inimesed kes su koodi kopeerisid ja muutsid ei pruugi sama muudatust oma koodis teha ja seetõttu võib lõpp kasutaja jääda totrasse olukorda kus tarkvara on ohtlik aga kuna on juba kasutusel siis ei ole mõistlik seda välja vahetada.

 

Kasutus alad

Kui soovid lihtsalt jagada oma loomingut siis kasuta seda, tuntumad tarkvarad peaksid olema FreeBSD, nginx ja openSSH

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog