Kirjuta lühianalüüs klassikalise kõrgkoolidiplomi, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplomi ja erialase kutsetunnistuse (näiteks MS või Cisco sertifikaadid) rollidest (IT-)tööturul. Millal eelistada üht teisele?

 

 

        Minu arvates on kogu see teema kinni selles et mis on inimese enda soovid ja eesmärgid. Kõrgkooli diplom annab sulle suurema võimaluse IT maailmas alguses läbi lüüa ja võimaldab väiksema vaevaga leida töökoht, kutsekooli tunnistus aga näiteks annab sulle küll analoogsed teadmised aga mitte nii süviti ning paljud firmad lihtsalt viskavad su CV ära kui sul ei ole kõrgharidust, isegi siis kui sul on kirjas kõik lisa koolitused ja sertifikaadid. Kui sul kõrgharidust ei ole siis ainuke viis head ja rohkete enese arenduse võimalustega töökohta leida on kahjuks ainult läbi tutvuste. Kui juba esimeses kohas oled olnud 5+ aastat siis ei tohiks olla probleemi uut töökohta leida.

        Allikas: olen kutseharidusega ning kooli lõpus tegin ka lisakoolitusi aga töökoha leidmine võttis 4-5kuud aega ja lõpuks sain läbi tutvuste hea töökohaMis aga puutub kutse tunnistustesse (MS, Cisco ja muud) siis need on „Nice to have“ kui sa reaalselt huvitud sellest erialast mille oled valinud ning soovid end edasi arendada sest enamus HR inimestel ei ole õrna aimugi mis asi see Cisco või Red Hat sertifikaadid tähendavad, Microsoft aga ütleb neile midagi aga nad ei oska selle infoga sellegi poolest midagi peale hakata. (Allikas: SMIT, Monese ja Nortali HR inimesed).

        Minu soovitus oleks teha kindlasti cisco sertifikaadid kui sa õpid ükskõik mis IT eriala, kuna kui sa ei tea kuidas baas arvutivõrk toimib siis läheb sul elu lihtsalt raskemaks. Sobib ka kõige elementaarsem CCENT sertifikaat, teine sertifikaat mis ma soovitaks oleks Red Hati „RHCSA“ mis on suunatud siis süsteemi administraatoritele, põhjus lihtne, enamus firmad ja ka tegelikult kogu maailm jookseb mingit sorti Linuxi masinate peal seega käsu real peaksid sa end tundma kindlalt.

        MS sertifikaatide kohta ma olen veidi skeptilisem kuna minu arvates ei ole sul vaja mingit lisa koolitust, kuna Microsofti serveri OS on üsna lihtsa kasutaja liidesega ja isegi siis kui kõik teed õigesti siis ikka mingi automaatne uuendus teeb süsteemi katki ja ikkagi pead kuskilt foorumist otsima lahendust.

 

 

Viited:

https://www.businessnewsdaily.com/10700-cisco-certification-guide.html

https://www.redhat.com/en/services/certification/rhcsa

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog