Noppeid IT ajaloost


Kuna see on mu esimene postitus siis alustame rahulikult, seega all pool on välja toodud minu isiklik arvamus mõnest tähtsamast ja vähem tähtsamast teemast läbi IT ajaloo


  • Tõelise revolutsiooni IT-maastikul


Tõelise revolutsiooni tegi masin nimega "Altair 8800", kuna see oli esimene kodu ja hobi kasutajatele mõeldud arvuti mis oli ka  hinna mõistes inimlik, hinnaga siis 439 $ mis tänapäeva mõistes oleks umbes 2600 $. 
Põhjus miks just see tegi revolutsiooni on lihtne, see võimaldas tavainimestel siseneda esimest korda IT maailma ja lisaks ka väiksemad firmad hakkasid seda kasutama kuna see võimaldas jooksutada äriks vajalikku tarkvara nagu näiteks "supercalc" ja "dBase" ja lisaks siis andis vajaliku finants ja motivatsiooni tõuke tehnoloogia hiidudele edasi arendada tavakasutaja arvuteid.

  • Niivõrd enda ajast ees, et põrus põhjalikult läbi


Seade mis oli enda ajast veidi eespool on Apple Newton ehk siis esimene iPad-i mudel mis tehti aastal 1992, see oleks olnud revolutsiooniline toode kuna sel oli käsikirja äratundmise võimekus, see tähendab seda et masin sai inimese poolt kirja pandud teksti masin keelde ära tõlkida, peamised põhjused miks see läbikukkus olid siis kõrge hind, halb aku kestvus ja käsikirja tundmine ei vastanud ootustele küll aga see andis edasitõuke teistele Apple-i toodetele nagu Iphone ja IPad.


  • Piisavalt totter, et küsida "Mis selle looja peas küll toimus?"


Minu arvates piisavalt totter looming oleks "TempleOS", loojaks oli Terrence Andrew Davis, kuigi terve operatsiooni süsteemi nullist loomine üksinda on ülimalt keeruline sai ta sellega hakkama, seega aplaus talle. 
Nüüd siis halbade asjade juurde. Temple OS on küll väga väike ja väidedavalt 1000 rida koodi aga kasutaja toimetab otse kerneli tasemel mis annab küll täis kontrolli oma seadme üle küll aga võimaldab terve süsteemi väga kergelt katki teha kui sa ei tea mis sa teed lisaks siis visuaalne pool see näeb välja nagu esimese arvuti operatsiooni süsteem kuigi Temple OS loodi aastal 2013 aga kirsiks tordil on see et sel puudub võrguühendus mis tänapäeval on niivõrd elementaarne asi et ka IoT seadmetele mõeldud operatsiooni süsteemides nagu näiteks alpine linux või contiki on see olemas.  




Viited:

  • https://www.dbase.com/
  • https://adwaterandstir.com/2017/08/14/but-what-could-you-actually-do-with-an-altair-8800/
  • https://www.pcmag.com/news/the-altair-8800-the-machine-that-launched-the-pc-revolution#:~:text=Given%20the%20interest%20in%20smaller,personal%20computer%20was%20probably%20inevitable.
  • https://www.contiki-ng.org/
  • https://www.reddit.com/r/TempleOS_Official/comments/jxfdt7/templeos_discord/
  • https://templeos.org/
  • https://arstechnica.com/gadgets/2022/06/remembering-apples-newton-30-years-on/#:~:text=Even%20though%20the%20device%20improved,the%20iPad%20and%20the%20iPhone.
  • https://learn.adafruit.com/apple-newton-personal-digital-assistant

Comments

Popular posts from this blog