Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu


Interneti nähtused enne 1991.


1. Tänapäeval veel kasutusel

Internetis siiani veel kasutusel olev ja arvatavasti mitte kunagi kaduv element on ikka inimeste reaalajas suhtlemine ja failide jagamine.

Kuigi jah programmid ja protokollid on läbi aastate pidevalt muutnud nagu näiteks SSL protokollist on saanud TLS, HTTP on muutunud HTTPS-iks ning MSN on üldse kadunud aga selle asemele on tulnud terve ports muid suhtlus platvorme a la "facebook messenger", "discord", "snapchat" ja paljud teised.

Kuid siiski põhiline kasutus olnud sama, teabe edastamine, interneti algus aastatel ei suutnud keegi arvatavasti ette näha milliseks internet on tänaseks saanud, põhiliselt iga inimene kes soovib saab koheselt internetti minna kas või oma nutikellaga ja vestelda reaalajas koos video edastusega teisel pool maakera oleva inimesega.

Interneti lihtsa kättesaadavusega on kaasnenud mõned mure kohad ja minu arvates "nutisõltuvus" ehk vajadus olla 24/7 ühendatud on kõige halvem, inimesed ei suuda olla ilma internetita rohkem kui paar päeva ja see on üsna kurb vaatepilt aga teisest küljest ka veidi humoorikas. Hea näide on see et olin nädal aega ilma telefonita ja ei saanud kõnedele vastata ning paar inimest läks juba päris paanikasse.

   


2. Kadunud nähtus.

Kadunud nähtuste alla mina liigitaks füüsilised andmekandjad nagu näiteks CD-d, DVD-d.

Vanasti sai ikka muusikat kõrvetada plaadi peale et nt. autos kuulata aga nüüd puudub enamus uutel autodel see võimalus ja ka plaadi kirjutamine on läinud veidi keerulisemaks kuna enamus arvutitel puudub dvd lugeja / kirjutaja. Ma kardan et sama juhtub ka mälupulkadega, juba praegu paljudel tavakasutajatel ei ole mälupulka vaid nad lihtsalt laevad oma failid otse pilve, mälupulgad lähitulevikus veel ei kao kuhugile aga nt. 15-20 aasta pärast on need minu arvates kadunud.


Viited:
https://www.becomingminimalist.com/break-your-cell-phone-habit/
https://www.techtarget.com/whatis/feature/The-history-and-evolution-of-video-conferencing
https://time.com/5834516/video-chat-zoom-history/


Comments

Popular posts from this blog